Скандалната детска болница „Мама и аз“ все пак ще бъде построена

Зад проекта стои олигархът Тихомир Каменов, започнал възхода си по времето на Жан Виденов

https://lifezone.bg/spodeleno/skandalnata-detska-bolnica-mama-i-az-vse-pak-shte-bade-postroena-4/134065 LifeZone.bg
Скандалната детска болница „Мама и аз“ все пак ще бъде построена

Зад проекта стои олигархът Тихомир Каменов, започнал възхода си по времето на Жан Виденов

Запознати твърдят, че въпреки оттегленото решение на правителството, частна детска болница в София все пак ще има.

Те са убедени, че забраната около строителството на бъдещото лечебно заведение е само игра с публиката и след затихването на скандала, нещата ще се случат така, както са планирани.

 

Формално повод за стартиране на проекта трябва да стане решение на съда, което бъдещите управляващи няма как да не изпълнят. Юристи разясняват, че документите на бъдещата болница „Мама и аз" с над 400 легла, са перфектни. Съответно правителството няма как да откаже, макар служебният премиер Димитър Главчев да твърди обратното и дори да сезира ДАНС.

 

Разрешението за откриване на частната болница изненадващо бе гласувано в края на миналия месец, от правителството по предложение на здравния министър Галя Кондева. Няколко часа по-късно срещу многомилионния проект на олигарха Тихомир Каменов скочи буквално цялата държава. Депутати от всички партии в парламента, здравни експерти и пациентски организации обявиха, че откриването на частната „Мама и аз“ заплашва построяването на бъдещата национална детска болница. Появиха се и твърдения, макар и без доказателства, за оказван натиск над чиновници и предлагани облаги, за да се забави строителството на държавната болница, което не може да започне вече 5 години, макар да има пари и осигурен терен.

 

След яростната съпротива, ден по-късно, правителството отмени своето решение и скандалът уж затихна. Или поне така изглежда. От фирмата на Каменов „Търговска лига“ набързо обявиха, че сменят името на бъдещата болница, без обаче да се отказват от своя амбициозен проект. Според юристи при обжалване в съда отмяната на правителственото решение няма как да издържи, след което наливането на бетон може да започне. А как ще се казва бъдещото лечебно заведение, е без значение, щом по проект там ще се лекуват и деца. Предстои да видим, дали след откриването на частния проект ще се сбъднат прогнозите, че в София няма да останат лекари за бъдещата национална детска болница. Твърди се, че цялата сценка с даването и последвалото оттегляне на правителственото разрешение е предварително съгласувана на най-високо политическо ниво.

 

Зад проекта на новата болница стои Тихомир Каменов, сочен за един от най-влиятелните български бизнесмени. През последните три десетилетия името му е замесено в куп скандали за далавери при търговия с лекарства, искане и даване на подкупи, кадруване в здравеопазването. Срещу Каменов има и заведени дела, но като птицата Феникс, той винаги възкръсва, за да стане още по-силен и влиятелен. Така днес той е сочен за един от скритите диригенти в здравния бизнес, където годишните обороти са за над 10 милиарда лева. И това извън плащанията под масата на лекари за прегледи на частно, или за да ви обърнат внимание, ако идвате с направление.

Отделно са узаконените на практика рушвети чрез т.нар. избор на екип, ако човек има нещастието да попадне в болница, без значение частна или държавна.

 

Началото на империята „Търговска лига" е скромно, точно като легендата за Рокфелер, който купил една ябълка, излъскал я и я продал на цената на две ябълки, после купил две и така, докато стане мултимилиардер. През 1991 г. скромният юрист от Враца Тихомир Каменов, който за кратко преди промените е младши съдия, решава да смени рязко попрището си и създава буквално от нищото търговеца на едро с лекарства „Търговска лига – Глобален аптечен център“.  В зората на т.нар. преход, както е известно, всеки опит за частен бизнес, дали ще е квартално магазинче или голяма търговия, е почти невъзможен без здрав гръб. Дали за да се спасят от рекета на пръкналите се бригади на борците, или за да се преборят с дебрите на бюрокрацията и чиновническото безхаберие, но всеки амбициозен частник бързо осъзнава, че е добре да си вземе за партньор я някое бивше БКП величие, я кадър на службите.

Други от появилите се от нищото бизнесмени направо са подставени лице на подобни кукловоди в сянка. За Каменов не се наемаме да твърдим какъв е точно случаят, но е факт, че пред бизнеса му с лекарства няма каквито и да било пречки.

 

Така за десетина години от скромен гаражен прекупвач фирмата му завзема половината от пазара на лекарства в България. Възходът на Тихомир Каменов започва при правителството на Жан Виденов, след като „Търговска лига“ печели повечето търгове на здравното министерство, оглавявано от Мими Виткова, за снабдяване с медикаменти на държавни и общински болници. Договорите буквално изстрелват частната фирма във висшата бизнес лига, гарантирайки огромни обороти.

 

За Каменов печалбите като прекупвач явно се оказват недостатъчни и фирмата му пробва да заработи някой лев отгоре, надписвайки фактурите към министерството. Врътката според разследващите става възможна чрез завишаване на сумите на плащаните мита при внос на лекарствата. Цифрите във фактурите, представяни на министерството, са доста по-високи от реално платените пари на митниците. Аферата е разплетена по време на управлението на СДС, а започналото разследване установява, че в периода 2 август 1995 – 10 юли 1997 г. с фалшиви документи шефът на „Търговска лига“ неправомерно е присвоил 62 548 354 стари лева. В началото на 2000 г. срещу Каменов е повдигнато обвинение за документна измама в особено големи размери.

 

Версията на милионера, разбира се, е друга. Той се оправдава, че е станала грешка във фактурите. Бизнесменът знаел, че е завишил сумата на митата, но заради хаотичните доставки чакал здравното министерство да си поиска надплатените милиони.

Както често става у нас, това, че някой е изправен пред съда, далеч не е гаранция, че ще получи и наказание.

 

Това далеч не е единственият скандал около „Търговска лига“ по време на злополучното „червено“ правителство. Преди да лъсне аферата с митническите измами, фирмата на Тихомир Каменов е обвинена, че източва „Пирогов“. Твърденията на служители в здравното министерство са, че търговецът на едро продава с огромни надценки лекарствата на спешната болница, от което си докарва десетки милиони левове печалби. По това време шеф на „Пирогов“ е д-р Емил Таков, с когото Тихомир Каменов не крие приятелските си отношения. Д-р Таков впоследствие става министър на здравеопазването в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Слуховете са, че постът му е уреден от Каменов, който е изключително близък с хора от „синьото“ управление.

 

Благодарение на тези крепки контакти скандалите с източване на държавата бързо са забравени, а бизнесът на Тихомир Каменов продължава да просперира. След като е станал най-мощният търговец на едро, той се насочва към производството на лекарства и продажбата им в аптеки. Какво от това, че подобно съвместяване на дейност е забранено?! Юристи припомнят, че към онзи момент Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина забранява търговец на едро да притежава заводи за лекарства и аптеки. Са мото създаване на верига от аптеки също е изрично забранено. Разбира се хора с позиции във властта лесно могат да заобиколят забраната. Стига чиновниците, отговарящи за контрола, да не се престарават. Така превърналият се вече в здравен олигарх бизнесмен става основен акционер в производителя на лекарства „Чайка Фарма“, а съпругата му Елена е собственик на веригата „Образцови аптеки“

 

Самият той също не крие мераците си да създаде верига за търговия на дребно. Чрез една от дъщерните си фирми пробва да приватизира софийските общински аптеки. Заради изключителната си близост с кмета Стефан Софиянски, Каменов е сочен за сигурен победител в конкурса, но в крайна сметка губи наддаването. След провала негови подчинени се оплакаха, че чиновници в Столична община са им поискали 2 млрд. лева подкуп. Скандалът бързо е потулен. Превърналият се в почти монополист в търговията на едро бизнесмен запазва добрите си контакти сред управляващите и при следващите правителства, та и до ден-днешен. Влиянието му е толкова силно, че си позволява публично да атакува министри, управители на Здравната каса и държавни служители, чиито решения не му изнасят. По правило всеки път се измъква невредим, а бизнесът му се разраства още повече.

 

Следващата му стъпка е да инвестира в частни болници чрез фирмата си с почти научното название „Български кардиологичен институт“. Първите й клиники са специализирани по кардиология, а впоследствие основава многопрофилни болници „Сърце и мозък“. Утвърждаването на лечебните заведения също не минава без скандали. През годините срещу тях има множество обвинения за неетични похвати по привличане на пациенти от конкуренти, професионални мнения срещу клиники от групата от лекари-кардиолози, политици и чиновници, отказали да съдействат, са обвинявани в корупция и набързо губят постовете си.

Наследниците им си вземат поука и не надават ухо на ширещите се слухове за фиктивни медицински дейности и източване на Касата, които се вихрят в лечебните заведения на здравния олигарх.

 

Днес Тихомир Каменов управлява общо 13 болници и медицински центрове в цялата страна, а приходите му от НЗОК са стотици милиони годишно. За да бъдем честни, Каменов не е единственият играч в този бизнес. През последните 10-15 години у нас има взрив при откриването на частни лечебни заведения. За да се стигне дотам, че България е на първо място в Европа по брой легла на глава от населението. При средно 186 на 100 хил. в ЕС, у нас бройката е около 600. Друг е въпросът, дали това се е отразило на качеството на здравеопазването.

 

Мнозина експерти коментират, че частниците предпочитат да лекуват пациенти с леки диагнози, тъй като разходите са малки, а печалбите – гарантиран за държавните и общинските болници остават най-тежките случаи, което ги обрича на неминуем фалит. Така или иначе Здравната каса и министерството до момента не са се възпротивили на порочната схема. Частниците от своя страна, продължават да разкриват нови и нови болници.

 

Напълно очаквано Тихомир Каменов също има мераци да се разраства. Цел №1 е откриване на болница в София, където веригата му не присъства, а пациентите и съответно парите са много. Първият опит на Каменов да стъпи в София е от 2022 г. Тогава мераците му е да отвори многопрофилна болница „Сърце и мозък“ с 500 легла в Казичене. Проектът срещна масов отпор от медици и конкуренти, които припомниха, че столицата и без това е затрупана от лечебни заведения и място за ново няма. Острие на съпротивата стана депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който от парламентарната трибуна громеше новата болница, че ще обезкости столичното здравеопазване. След огромния натиск тогавашният здравен министър отказа да даде разрешение за откриването на болницата.

 

Твърди се, че след провала през 2022 г., Каменов си е взел поука и потърсил контакти с ГЕРБ. Явно опитът му е успешен, щом Бойко Борисов лично стартира кампанията си в областта от плевенската болница „Сърце и мозък“. На местните избори миналата година кадри от лечебните заведения на Каменов намериха място сред кандидатите на ГЕРБ за кметове и общински съветници.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.