В Глазгоу Стилиян Петров не знае как да си пусне пералнята

Димитър Пенев налага футболиста в ЦСКА

https://lifezone.bg/spodeleno/v-glazgou-stiliyan-petrov-ne-znae-kak-da-si-pusne-peralnyata/139206 LifeZone.bg
В Глазгоу Стилиян Петров не знае как да си пусне пералнята

Димитър Пенев налага футболиста в ЦСКА

Капитанът на България Стилиян Петров бе от последните ни футболни рицари. Във времето той се превърна в символ на лъвско сърце. Освен че бе забележителен на терена, Стенли се оказа голям герой в живота, побеждавайки левкемия след продължително и мъчително лечение, живее щастливо със своето семейство в Англия и от дъжд на вятър се прибира у нас, за да се види с родата и приятели. Пътят му от панелката в Монтана, през блестящата кариера на Острова, до семейната идилия в момента е белязан от доста любопитни случки. В следващите редове ще ви разкрием някои малко известни и позабравени моменти от живота на големия капитан.

Ето ги и тях:

 

Факт №1

Майка му не искала да става футболист

Стилиян има футболни гени. Баща му Альоша е дългогодишен футболист, но стига само до ниво „Б” група. Майката Светла е шампионка по трибой и треньорка по колоездене, обаче е твърдо против двете й деца – Стилиян и Иван (по-малкият ми брат) да се занимават с футбол, тъй като вече има горчив опит със своя съпруг. Не иска отново да трепери след всеки мач дали синовете й няма да се приберат разкървавени или посинени от ритници. За капак комшиите от панелката в Монтана постоянно. мърморели на семейството, че малкият Стилиян ритал топката под балконите им дори след съмване. Само че кръвта вода не става, двамата братя тръгват по пътя на баща си.

 

Факт №2

Като малък тропа хората на Дико Илиев

Малцина знаят, че като малък Стилиян е бил много добър в народните танци и дори печели градски конкурс в Монтана. Тропа хората на местната музикална гордост Дико Илиев. В крайна сметка обаче топката грабва сърцето му и фолклорът остава назад. Днес се хваща на хорото само по сватбени банкети.

 

Факт №3

Спасява брат си Иван от съд

Още от юношеските години Стилиян проявява качествата си на бъдещ капитан – винаги готов да помогне на човека до себе си в беда дали на терена, дали в живота. Навремето брат му Иван бил по-див и веднъж сгазил лука. След един алкохолен скандал, малкият Петров налетял да бие офицер от врачанската казарма. Заради рядко срещаната дързост го грозяла тежка присъда, но Стилиян се хвърлил в огъня за брат си и направил всичко възможно да го отърве от дисципа.

 

Факт №4

Като войник стрелял със затворени очи

Макар Стиилиян да не се има за идеалния войник, казармата е един от възловите периоди в живота му. Хич не е добър в стрелбата, но приема присърце военната си служба и най-вече личното си оръжие. Грижи е за него почиства го, брои си куршумите. Учи се на ред и дисциплина, както повелява казармата.

На ученията обаче налива гипса и дори стреля със затворени очи. Така и не улучва целта. Окото 40 войници стрелят, свистят куршуми, летят гилзи – хич не му е лесно. За капак трябва да си събере всички гилзи, а под него – сняг до колене.

 

Факт №5

Бройка мадами в ергенска бърлога в „Изток“

В ЦСКА минават най-лудите години от живота на Стилиян Петров. След като идва на „Армията" се събира в квартира с трима съотборници ергени – Мартин Петров, Тошко Кючуков и Александър Томаш. Ергенската бърлога на цесекарите се намира в квартал „Изток. По това време в червения лагер върви мит, че който живее в този апартамент,

скоро ще заиграе в чужбина. Само че Стилиян и останалите повече ги влече купонът. Всичките хубавци като се видят с някой лев повече, хукват по нощния живот. Често правят и домашни купони до разсъмване. Носят се легенди колко засукани мадами са минали през ергенската бърлога на цесекарите в „Изток“, включително някои от сервитьорките в любимия им местен ресторант „Кралска закуска. Апартаментът все пак се оказва на кадем и Стилиян излиза в чужбина. Малко преди изпроводяк в квартирата се нанася един срамежлив синеок младеж от Благоевград на име Димитър Бербатов.

 

Факт №6

Димитър Пенев го хока за „Студентски град”

Първите месеци за Стилиян Петров в ЦСКА хич не са лесни. Заедно със съфамилника му Мартин Петров не могат да хванат ръка при треньора Георги Василев, който обичайно разчита на по-опитни футболисти. Финалът за купата на България през 1998 г. обаче им отваря вратите за големия футбол. ЦСКА пада злощастно с пет гола от вечния, враг "Левски". След мача на „Армията“ става страшно. Стилиян и Мартин беснеят, че са оставени извън състава. Просълзени от яд двамата захвърлят саковете си и екипите. Отстрани феновете са настървени за линч. Опрени до стената от гнева на запалянковците, шефовете викат на пожар треньор №1 Димитър Пенев.

Чичо Митко ги хвърля в дълбокото от раз. Само за няколко месеца двамата Петрови се превръщат в звездите на ЦСКА и вече хващат окото на чуждите отбори. Самият Стилиян помни първите думи на Пената, който ги нахокал: „С този „Студентски град“ не може да се наспиш. Утре тренираме в 3, за да наваксаш!“.

 

Факт №7

Тръгва за „Селтик“ махмурлия от морето

През лятото на 1999 г. Стилиян, вече основна фигура в ЦСКА, е на море с приятели. Телефонът му обаче е спрян, понеже не си е платил сметката. Връзката с него става чрез телефона на един от приятелите му в компанията. Един ден около обяд всички спят махмурлии след купон до разсъмване. Звъни телефон, от ЦСКА търсят Стилиян. Трябвало спешно да се връща в София. Нашият обаче не взима на сериозно обаждането и заспива. Надвечер същия ден идва човек от ЦСКА, който го хваща за ушите и го кара към София. Оказва се, че Петров и неговият съотборник на „Армията“ Милен Петков, трябва веднага да излетят за Глазгоу, където ще минават медицински прегледи. „Селтик“ плаща 2.8 млн. паунда за подписа на Стенли, който впечатлил шотландците най-вече със силната си игра в квалификационния мач срещу Англия (1:1). Петров подписва договор, като първата му заплата е 400 паунда на седмица.

 

Факт №8

В Глазгоу не знае как да си пусне пералнята

Първите дни в Шотландия са истински кошмар, минават месеци, докато нашият успее да се наложи. В Глазгоу се оказва твърде голяма скъпотия за нашия, който едва свързва двата края. Дори послъгва майка си и гаджето си, че им трябва половин година за издаването на визи, само и само да не ги посрещне в мизерия. Петров дори не знаел как да използва пералнята в новия си дом, затова в началото си перял дрехите на ръка в мивката. В свободното време постоянно е с телефона на ухото, за да се чува с близките си. Първата му сметка за телефона била 6000 паунда, които изплащал разсрочено половин година. В тези тежки дни най-близък му става един от охранителите на стадиона на име Брайън Уилсън.

Покрай фургона за бургери на съпругата му и ежедневната клиентела Стилиян

успява да научи разговорния английски.

 

Факт №9

Отмъква любимата си под носа на Поли Пантев

Стилиян току-що в преминал от ЦСКА в шотландския „Селтик", когато се запознава с любовта на живота си – Паулина. Двамата се срещат в столично заведение след един мач на националния отбор със съдействието на футболиста от „Левски” Георги Бачев. По онова време сексапилната Поли има ВИП пропуски на най-вървежните барове в София. Според мълвата тя е неприкосновена за мъжките очи, тъй като е гадже на известния мафиотски бос Поли Пантев, застрелян по-късно на остров Аруба. Някак Стилиян успява да омае русокосата хубавица и накрая я отмъква под носа на Поли Пантев.

Първоначално въртят само телефонна любов. След като Петров свиква с живота в Глазгоу, двамата заживяват под един покрив, а две години след това вдигат сватба. Оттогава се радват на щастлив 23-годишен брак. В Шотландия се раждат и двамата им синове – Стилиян-младши (21 г.) и Кристиян (17 г.)

 

Факт №10

Изкарва 14 месеца затворен в болнична стая

Стилиян успя да пребори левкемията, която му откриха през 2012 г. като играч на „Астън Вила". Тогава единствената утеха за съкрушеното семейство Петрови е, че болестта е установена навреме и подлежи на лечение. Само че малцина знаят през какъв ад минава, докато оздравее напълно. Химиотерапиите са толкова тежки, че Стилиян е принуден да лежи 14 месеца в болнична стая.

Забранено му е да излиза навън, тъй като имунната му система е толкова отслабена, че дори обикновен вирус в околната среда може да се окаже фатален. Година и два месеца не вижда децата си. Вече имащият славата на капитан и истински боец е толкова сринат психически, че на моменти се разплаква. Към края на химиотерапиите Стилиян вече не издържа и дори иска да приключва с лечението, но с подкрепата на Паулина и много загрижени приятели стиска зъби и го довършва.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.