Защо бабите и дядовците са толкова важни за децата?

Бабите и дядовците са нужни за развитието на детето

https://lifezone.bg/spodeleno/zashto-babite-i-dyadovcite-sa-tolkova-vazhni-za-decata/118283 LifeZone.bg
Защо бабите и дядовците са толкова важни за децата?

Бабите и дядовците са нужни за развитието на детето

Бабите и дядовците са изключително важни в живота на всяко едно дете. Това показва проучване на Оксфордския университет за развитието на децата в различните възрасти. Изследователите разглеждат поведението, формирането на характера и чувствата на подрастващите. В някои от случаите се оказва, че децата са по-близки с бабите и дядовците, отколкото с родителите им. И това не се крие само в прекараното време, а и в следата, която оставят те върху малките.

 

Проучването дава отговори на повечето въпросителни с конкретни примери. На първо място е безусловната любов, която възрастните предават на децата, без да очакват нещо в замяна. Бабите и дядовците са наясно, че един ден няма да могат да видят какво се случва с малчугана, защото може да ги няма на този свят. Затова те учат хлапетата да ценят времето и всеки малък момент, придавайки емоция и смисъл на всеки повод. Освен всичко това възрастните познават до болка нуждите на внуците си и дори не се налага нещо да се напомня. Подкрепата, която дават за децата е несравнима, особено когато родителите стигнат до развод или раздяла. Малчуганите откриват стабилността именно в бабата и дядото и те се превръщат в пример.

 

В заключение проучването дава и един основен аргумент за важността на баба и дядо в живота на всяко дете. Едно хлапе, израснало при тях, е в пъти по-щастливо. Наблюдава се по-нисък процент на депресии при деца, прекарали повече време с бабите и дядовците.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.