Издигането на православен храм събра българи на Гала вечер в Лондон

“България е там и където има и един българин”, заяви известният филантроп Габриела Кирова

https://lifezone.bg/vdahnovenie/izdiganeto-na-pravoslaven-hram-sabra-balgari-na-gala-vecher-v-london-2/125554 LifeZone.bg
Издигането на православен храм събра българи на Гала вечер в Лондон

“България е там и където има и един българин”, заяви известният филантроп Габриела Кирова

Вечерта на връх Атанасовден в хотел „Ленсбъроу” в центъра на Лондон българи от цял свят се събраха обединени от една кауза – построяването на православен храм в британската столица и набирането на средства за градежа му.

За целта се състоя специалната Гала вечер под патронажа на Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний, принц Кирил Сакскобурготски и посланика на България във Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия - Марин Райков. Сред организаторите и дарителите на престижното събитие се откроиха имена на Ирина Бехар, Габриела Кирова и на редица представители на българския бизнес и интелектуален елит.

Известният филантроп, дарител и граждански активист Габриела Кирова заяви пред медията ни: ”В Англия живеят над 200 000 хиляди българи. Аз самата дълго съм живяла там. Ние българите бяхме едни от малкото, които нямаха достойна сграда за своя собствен храм. Имаше параклис в едно скромно помещение до посолството ни. Като българка се радвам, че това се променя и че започна този строеж, защото както е казано: „България е там и където има и един българин”.

Църквата ще носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ Свети Иван Рилски. Проектът е дело на известен архитект и ще съчетава себе си традициите на средновековните български храмове в Плиска, Преслав и Сердика. В Западна Европа български православен храм не е строен от повече от 100 години.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.