Генетичен анализ разбулва тайни около смъртта на Бетовен

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/genetichen-analiz-razbulva-tayni-okolo-smartta-na-betoven/130596 LifeZone.bg
Генетичен анализ разбулва тайни около смъртта на Бетовен

Нов генетичен анализ разбулва тайни около смъртта на композитора Бетовен

Според него великият композитор  е имал слабо генетично предразположение към синхронизиране на ритъма. С други думи това означава, че музикалността му е куцала. Затова експертите съветват да не се доверяваме на сто процента на генетиката.

Няколко проби от косата му помогнали на учените да разберат семейните му предразположения към болести, здравословното му състояние и хронични проблеми, довели до смъртта на 56-годишния Бетовен.

Прогресивната загуба на слуха при гениалният композитор започва, когато той е едва на 30, като напълно оглушава през 1818 година.Геният е имал стомашно-чревни проблеми и тежко чернодробно заболяване.

През последните седем години от живота си Бетовен е имал най-малко два пристъпа на жълтеница, свързани с чернодробното заболяване, поради което се смятало, че е починал от цироза.

Генетичният анализ не е помогнал на експертите да разберат каква е точната причина за глухотата на Бетовен. Но те са открили значителни генетични рискови фактори за чернодробното заболяване на композитора. Както и значителни доказателства за инфекция с вируса на хепатит В, поне няколко месеца преди последното боледуване на Бетовен.

Според писма на негови приятели композиторът редовно е пиел алкохол, като всеки обяд изпивал по литър вино.Този вреден навик, генетичната предразположеност и хепатит В са предизвикали ранната смърт на композитора, е мнението на спецовете.

Източник: Телеграф, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.