Кога е започнал Деня на лъжата и защо на 1-ви април?

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/koga-e-zapochnal-denya-na-lazhata-i-zashto-na-1-vi-april/130657 LifeZone.bg
Кога е започнал Деня на лъжата и защо на 1-ви април?

Денят на лъжата не е от сега, а датира още от векове

На този ден близки и познати си „връзват тенекия“, лъжат се с цел да има повече късмет за този, който надделее.

Денят на лъжата и шегата датира още от времето на прабългарите. Априлското време е колебливо, температурите варират, месецът е непостоянен.Затова назовали първия му ден Ден на лъжата и шегата, и закачките.

Според експертите празника е познат още на нашите древни прадеди. На старобългарски език месец април е наричан лъжуняк.

Древните славяни пък наричали април лъжетрев. Защото нормално е през този месец да цъфтят дръвчетата, тревите и храстите. Но и падат слани или внезапно да падне сняг и да ги „попари“ или унищожи. Затова нарекли времето „лъжлива пролет“.

Според древните предания този ден датира още от древни времена.Ной пуска гълъб именно на 1-ви април, за да провери дали водата от Потопа се е оттеглила. Това се потвърждава от Библията, еврейката Библия, както и от Корана.

В древния Рим римляните и келтите организират фестивал на шегите именно около тази дата, 1-ви април. По това време работата спира и са разрешени всякакви шеги.

През 1860 английски джентълмени са поканени на церемония по „изкъпване на белите лъвове“, насрочена на 1-ви април.

Англичаните не се съмняват и идват със семействата си. Затова този ден е обявен за Ден на глупаците. Още от 16-ти век в Холандия и Франция 1-ви април е обявен за Ден на риболова. Защото рибите са достатъчно глупави, за „да се ловят на въдица“.

Източник: Телеграф

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.