Може ли да не дишате под вода до 13 минути? „Морските номади“ го умеят

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/mozhe-li-da-ne-dishate-pod-voda-do-13-minuti-morskite-nomadi-go-umeyat/137262 LifeZone.bg
Може ли да не дишате под вода до 13 минути? „Морските номади“ го умеят

„Морските номади“ буквално живеят в океана

Те са най-невероятните гмуркачи в света, благодарение на генна мутация. Това са членове на племето Баджау, което живее в Югоизточна Азия.

Хиляди години това племе обитава Индонезия, Филипините и Малайзия. Били известни с уменията си на гмуркане и живеели на наколни жилища във водата или на лодки.

Изхранват се изцяло с морските дарове, които събират от дъното на океана, както и с рибата, която ловят с дървени копия.

Използват ръчно направени маски, както и ушит на ръка бански.Те са високи и стройни, а децата им се учат да се гмуркат преди да проходят.

Хората от племето прекарват повече от шест часа на ден под вода, гмуркайки се. Способни са да достигнат дълбочина до 60 метра и да задържат дъха си повече от 2 минути.

Член от племето дори успял да издържи под вода цели 13 минути. Някои от тях пукат тъпанчетата си в ранна възраст, за да се справят с налягането във водата.

През 2015 година различни учени изследват представителите на племето, за да открият на какво се дължат уникалните им гмуркачески способности.

След ултразвуково сканиране експертите установяват, че невероятните умения на хората от племето Баджау се дължи на почти 50 на сто увеличен далак.

Колкото по-голям е този орган,  повече кислород да влиза в кръвта и така издържаме по-дълго под вода. Учените открили и два мутирали гена, които също помагали да бъдат под вода много дълго.

Източник: Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.