Контрабандната мрежа на Паскал минава през 8 гранични пункта

Аферистите предложили подкуп от 1 млн. лв., за да назначат ченгето Венцислав Кирчев за шеф на полицията и да уволнят граничар №1

https://lifezone.bg/spodeleno/kontrabandnata-mrezha-na-paskal-minava-prez-8-granichni-punkta-4/133149 LifeZone.bg
Контрабандната мрежа на Паскал минава през 8 гранични пункта

Аферистите предложили подкуп от 1 млн. лв., за да назначат ченгето Венцислав Кирчев за шеф на полицията и да уволнят граничар №1

Оказва се, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и свързаните с него баща и син Марин и Стефан Димитрови, се е разпространила върху рекордните 8 гранични контролно-пропускателни пункта в страната.

 

Според данни от разследването групата на 63-годишния бивш митничар и агент на Държавна сигурност се е занимавала основно с нерегламентиран внос-износ на цигари, алкохоли петролни продукти, но е обезпечавала чрез влиянието си в митниците си и други контрабандни товари, за което е прибирала дял от печалбата.

 

Под контрола на Паскал и хората му са били най-оборотният гранично-пропускателен пункт в страната – ГКПП „Капитан. Андреево“, както и „Лесово”, ГКПП „Кулата“, „Калотина”, „Дунав мост – Русе”, ГКПП. „Видин, ГКПП „Оряхово” и гранично-пропускателният пункт при село Стрезимировци.

 

„Съществуват оперативни данни, които засега не са подкрепени с конкретни доказателства, че криминалната структура на Паскал е опитала да сложи ръка върху бизнеса с трафик на бежанци и тяхното нелегално преминаване през България с подкрепата на служители на „Гранична полиция“. Бандата е съумяла да вербува десетки граничари на средно и ниско ниво, но намеренията им да овладеят трафика на мигранти са били осуетени с назначаването на Антон Златанов за шеф на „Гранична полиция”, разкрива запознат с разследването срещу бандата на Паскал.

Твърди се, че първоначално групата около Никола Николов е търсила начин да осъществи контакт и да корумпира Антон Златанов, но е срещнала трудности при намирането на посредник. Смята се, че Златанов е бил в лоши отношения с бившия МВР шеф Бойко Рашков, както и с главния секретар на полицията Живко Коцев. Заради това контрабандистите опитали да уредят преназначаването на Антон Златанов на друга длъжност чрез секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев – Николай Копринков. Въпреки обещания подкуп от 500 000 лева обаче, Копринков не съумял да изгони Антон Златанов, който се ползвал с пълната подкрепа на вътрешния министър Калин Стоянов.

 

Според свидетел по аферата с митниците чрез Марин Димитров – Ярата и неговата близост с Николай Копринков контрабандният бос Паскал е опитал да върне обратно като директор на Главна дирекция „Национална полиция“ освободения от поста през лятото на 2022 г. Венцислав Кирчев.

„През последната година бяха направени многократни опити Кирчев да бъде възстановен на поста, който заемаше, като предлаганият подкуп за назначението му беше 500 000 лева“, твърди в показания, дадени пред прокурор, бившият шеф на Окръжната дирекция на МВР в Хасково Ангел Ганчев.

 

Преди дни показанията на Ганчев бяха прочетени в съдебна зала от прокурор Стоян Лазаров, който обаче не пожела да разкрие самоличността на свидетеля. Държавният обвинител успя да убеди съда, че Марин Димитров – Ярата, трябва да остане за постоянно зад решетките въпреки твърдението на адвоката на контрабандиста Любомир Таков, че здравословното състояние на клиента му е трайно разклатено. Часове след задържането си на 4 април Марин Димитров – Ярата съумя да напусне ареста и да постъпи за лечение в Пирогов“, но дни по-късно все пак беше върнат в килията.

 

Заловените 400 кила хероин минали по същото трасе

Заловените на 20 април от митничари на граничния пункт „Капитан Андреево“ над 2 килограма хероин, е трябвало да минат през България по „трасето на Паскал“, за да стигнат чак до Нидерландия, разкриват запознати от Агенция „Митници“ след хващането на рекордната наркопратка на стойност близо 20 милиона лева.

 

Огромното количество дрога, укрито в пакети в товарен камион, превозващ матраци от Иран през Турция и България за Европейския съюз, беше спипано на българо-турската граница след постъпила оперативна информация до родните служби за сигурност.

 

„Разследването още е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество. Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът“, коментира преди дни вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Според полицейски източник, хероиновият канал, тръгващ от Иран и стигащ до Централна Европа, е бил обезпечаван от Никола Николов – Паскал и свързаните с него митничари. Твърди се, че каналът е поддържан от кюрдите Ридван и Мехмед Саид, които ежемесечно захранвали Европа с тонове хероин, минаващ през „Капитан Андреево“. Предполага се, че братята Саид са прекарали друга, по-малка хероинова пратка през България дни след ареста на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови и след като стоката им минала безпрепятствено през България, кюрдските трафиканти на дрога са решили, че обезпеченият от Паскал контрабанден канал все още функционира.

 

Според данни от разследването камионът със заловените 402 кг. хероин е бил с турска регистрация и е пътувал по дестинация от Иран за Нидерландия. До залавянето на хероина се е стигнало, след като митничари забелязали с рентген различна плътност на превозваните матраци. 63-годишният турски шофьор на камиона е задържан за постоянно, но отказва да дава показания. Засега той е единственият обвиняем за задържаната дрога и рискува присъда от 12 години затвор, както и глоба от 200 000 лева. Тирът, с който е превозван хероинът, ще бъде конфискуван.

 

През последните 5 години през България транзит минават огромни количества хероин, а цената на смъртоносната дрога на световния пазар е дори по-висока от тази на кокаина. Смята се, че с трафика на хероин са ангажирани поне 5 различни турски, ирански и кюрдски престъпни групировки, които си плащат, за да минават безпроблемно товарите им през страната.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.