Гуна Иванова разпали българщината за пореден път с невероятния си концерт

Народната певица сякаш се откъсна от персоналността си и се сля с националната кауза

https://lifezone.bg/vdahnovenie/guna-ivanova-razpali-balgarshtinata-za-poreden-pat-s-neveroyatniya-si-koncert/120406 LifeZone.bg
Гуна Иванова разпали българщината за пореден път с невероятния си концерт

Народната певица сякаш се откъсна от персоналността си и се сля с националната кауза

Юбилейният концерт на Гуна Иванова в НДК премина като урок по родолюбие – музикален и ненатрапчив.

 

Концертът „Пеем за България” не бе просто песен след песен, а цялостен мултимедиен спектакъл – с изграждане, с изненади, със силни акценти, с родолюбива поезия, с препратки към най бедните умове в историята ни, дори с цитати от Светото писание.

 

Видеостената обхвана цялата сцена на зала 1 и с ярко въздействие допълваше посланията от песенните картини. А те бяха и повод за национална гордост и катарзис.

 

Основна заслуга за превръщането на концерта в събитие от арт величина, сравнима само със световните успехи на Трио „Българка”, Стефка Съботинова и „Мистерия на българските гласове“ обаче си остава камбаненият глас на Гуна Иванова. Зарядът му е проникнат от онова, което носят не просто талантливите и отговорни артисти, а докоснатите. То се нарича „дуенде“ и не се учи, а е дар божи, който повлича към възприятия отвъд зримото.

 

Самата Гуна Иванова сякаш се откъсна от своята персоналност и се спя с националната кауза, така както са го правили идеалистите от историята ни. Да, това не бе обикновена фолклорно-битова забава, а жарава от национална памет, изтъкана от величие, болка и жизнеутвърждаващ оптимизъм. Гуна подели сцената със своите внучки –Ива и Велислава Костадинови, които поеха по нейния път преди 15 години. Гостуваха й Райко Кирилов, Александър Александров, вокална формация „Българи”..., както и едни от най- изявените й ученици.

 

Публиката се наслади и на инструменталните изпълнения на виртуозните Сашко Велков, Валери Димчев и целия оркестър. Безупречен професионализъм показаха всички. Не бе гаф, а сладка грешка, когато Гуна Иванова неволно размени местата на песни от сценария си и го отдаде на 130-те си години, които бяха повод за срещата с хиляди почитатели.

 

 

Когато всички участници и всички танцови ансамбли се събраха на едно място, огромният подиум дори стана тесен. За въздействащите хореографии работиха 6 състава. Над 150 танцьори от трупите „Майсторите на танца“, „Горна баня“, „Балкански огън“, „Феерия“, „Балканджии“ – гр. Априлци, „Елит“ и клуб за народни хора „Ловеч“, озариха сцената с красота.

Красивата пълнота допълваха децата от частно училище за немски език „Веда“ и малчуганите от детска градина „Мая“ – Пловдив.

 

„Ако наистина бяхме нормална държава, концертът на Гуна Иванова и приятели трябваше да се излъчва директно по обществената телевизия, като официално ознаменува Деня на будителите. Имаше всичко – празник, патриотизъм, прекрасна музика и настроение..., но нямаше американски привкус, грозни маски и щуротии”, коментира зрител, очевидно правещ паралел с отприщеното до крайности въображение в същия ден при отбелязването на Хелоуин.

 

„Пожелавам ви още много години да палите българщината в идните поколения. Прекрасни изпълнения, прекрасни носии, професионализъм! Продължавайте да пазите българските традиции, дух и фолклор! Желая ви още много такива бляскави спектакли, участия и награди, но най-вече здраве, вдъхновение и светлина по творческия ви път”, обобщи друг от хилядите присъстващи.

 

Организатор на концерта, който веднага се вписа в националната песенна съкровищница, бе телевизия „Фен Фолк”.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.